BLOG
Ritz Andi
Ritz Andi
2023.07.21 04:58

BOLDOGSÁG ÉS ÉLETMINŐSÉG

boldogság
életminőség
felelősségvállalás
Szűrés törlése
BOLDOGSÁG ÉS ÉLETMINŐSÉG

 

Részlet A BOLDOGSÁG ÚTJÁN című könyvemből.

"Mit gondolsz, mik azok a “dolgok”, amik meghatározzák az életminőségünket?

 

Ezek külső és belső tényezők.

  • egészségi állapot – minél egészségesebb az ember, annál jobban érzi magát. De ez fordítva is igaz – minél jobban érzed magad, annál egészségesebb vagy. Vannak olyan egészségkárosodások, melyekkel meg kell tanulnunk együtt élni.

  • pénzügyek – azt mondják, hogy a pénz nem boldogít, de nem mindegy, hogy egy viszonylagos anyagi jólétben élsz, vagy minden hónap végén aggódni kell, hogy kihúzod-e fizetésig. Ugye, az előbbi jobban emeli a boldogság-szintet?!

 

  • életkörülmények – itt arra gondolok pl., hogy én most boldogabb vagyok, mert pár éve családi házba költöztünk, és itt sokkal jobban érzem magam, mint előtte a panelban.

 

Vedd körbe magad „szerelem első látásra” dolgokkal!

Nálam ilyen a kocsim – egy piros Alfa Romeo 147, a házunk, és van egypár ruha, táska és cipő is. (Ezek egy nőnél soha nem maradhatnak el.:)

Erről ITT olvashatsz még.

  • munka, karrier – ha olyan munkát végzel, amit szeretsz, az növeli a boldogság-szintedet.

  • család – az egyik legfontosabbak az életben a pozitív családi kapcsolatok. A jó kapcsolat a szüleiddel, a pároddal, a gyerekekkel, illetve a család távolabbi tagjaival.

Erről ITT olvashatsz még.

 

  • emberi kapcsolatok –baráti kapcsolatok.

Az ember közösségi lény, igazán mások társaságában tud kiteljesedni. A boldogság belülről fakad, mégis fontos, hogy meg tudjuk osztani másokkal.

Ilyenkor energiacsere zajlik két ember között, kedvező esetben mindkét fél ad és kap is egyszerre. Ez a folyamat a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok alapja.

 

  • önfejlesztés – ez azért fontos, hogy a saját életedet éljed. Ne egy lefele tartó spirálba kerülj, hanem egy felfele tartó spirálba. Ha nem fejleszted magad, akkor benne rekedsz a komfortzónádban.

 

  • szabadidő, énidőmeg van a megfelelő szabadidőd (énidőd), amikor azzal foglalkozol, ami téged boldoggá tesz?

Ilyen a hobbi - Szerintem ez az egyik boldogság-forrás. Ez olyan tevékenység, ami „kiránt” a hétköznapi mókuskerékből. Amiben úgy el tudsz merülni, hogy „megszűnik körülötted a világ”, nem veszel tudomást az idő múlásáról. Ami nem számít munkának neked – bár lehet, hogy másnak igen. Amit örömmel, lelkesedéssel végzel.

Erről ITT olvashatsz még.

  • szellemi, mentális egészség ez fontos az élet minden szakaszában. Egyensúlyának megtartása a mai világban rendkívül nehéz, hiszen a gyors világszintű változások, a stresszes munkakörülmények, a bizonytalan gazdasági helyzet és az egészségtelen életmód egyaránt hatással vannak rá.

 

  • sport, mozgás – ebben nem vagyok nagy szakértő, mert soha nem sportoltam. De nagyon szeretek levegőn lenni, sétálni, most családi házban kertészkedni. 

Napi 30-50 perc szabadban - zöldben – tartózkodás felfrissít, elűzi a stresszt, kitisztítja a fejet, a gondolatokat, és felölt energiával.

 

Mikor én hazajövök a munkahelyemről az első dolgom, hogy átöltözök és kimegyek a kertbe „körülnézni”, megnézem a kutyát, a cicákat. Tavasztól őszig pedig pár órát kertészkedek is.

Te hogyan állsz ezeken a területeken?

Meg vagy mindegyikkel elégedve?

Mennyire befolyásolják ezek a boldogságodat?

 

Az igazi boldogság az, 

amit nem befolyásolnak a külső körülmények.

 

De akárhányan és akárhogyan hangoztatjuk, még kevesen vagyunk olyan tudatszinten (engem is beleértve), hogy a külső körülmények (megnyilvánulások) ne legyenek hatással a boldogságszintünkre.

Úgy gondolom, hogy az ember akkor van igazán megelégedve életének eme területeivel, ha érzi, hogy a saját kezében tartja őket.

Mit jelent ez?

Egy tudatosságot, egy felelősségvállalást!

 

Azt, hogy felelősséget vállalsz

- az egészségedért,

- az anyagi hátteredért,

- az emberi kapcsolataidért,

- a személyes szabadságodért,

- a gondolataidért,

-  a személyes fejlődésedért,

- az életminőségedért."

Köszönöm, hogy velem tartasz! 

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg mással is!

 

További boldog napot!

 

Ritz Andi - a tudatos boldogság-építő

andi@ritzandi.hu

 

 

Iratkozz fel hírlevelemre! - FELIRATKOZOM

Válassz az ajándékaim közül! - ITT

Csatlakozz hozzánk a Facebookon! - CSATLAKOZOM

 

 

Ezeket is olvasd el! :)

Miért és mivel szabotáljuk a boldogságunkat?

A „tudatos boldogság-építő” megtisztelő címet kedves mentoromtól Katitól kaptam.

A világ úgy viszonyul hozzánk, ahogy mi viszonyulunk a világhoz.

 

 

 

 

Felelősséget kell vállalnunk a saját gondolatainkért, a szavainkért, a tetteinkért,......